Протеклих дана у бројним медијима појавила се информација да је 9 високих функционера, који су потписали писмо председнику странке господину Вуку Драшковићу, у ком изражавају незадовољство радом СПО, напустило Српски покрет обнове. Обавештавамо Вас да те информације нису тачне и да нико од потписника поменутог писма није напустио СПО.

SPO logoОно што јесте тачно је да је 9 носилаца високих функција у Српском покрету обнове поднело оставке и захтевало хитно сазивање седнице Главног одбора наше странке, на којој би се расправљало о актуелним изазовима са којима се суочавамо.

Такође, поједини београдски медији пренели су изјаву потпредседника СПО Александра Чотрића у којој тврди да је „већина чланова Српског покрета обнове против иницијативе да се Вук Драшковић повуче на место почасног председника странке“.

Изјава господина Чотрића је нетачна и неутемељена у реалности, што потврђују седнице општинских и градских одбора које се одржавају свакодневно по целој Србији и на којима одбори у већини једногласно подржавају иницијативу Покрајинског одбора СПО за хитним сазивањем седнице Главног одбора на којој би се расправљало о будућности странке.

Већина одбора и већина чланова Српског покрета обнове у Србији инсистирају на томе да се Вук Драшковић повуче са функције и изабере за почасног председника СПО, а да заменик председника у складу са Статутом СПО води странку до страначког конгреса, односно Сабора, на којем ће се изабрати нови председник. До сада су заседали одбори у Кули, Лапову, Темерину, Убу, Бечеју, Сомбору, Бабушници, Новом Саду, Зрењанину, Варварину, Аранђеловцу, Книћу, Прибоју, Суботици, Сремској Митровици, Житишту, Руми, Бачкој Тополи, Апатину и Србобрану.

Против ове иницијативе до сада су се изјаснили градски одбори у Крушевцу и Крагујевцу.

У наредним данима и остали одбори СПО у Србији расправљаће о закључцима Покрајинског одбора и захтеву за сазивање седнице Главног одбора Српског покрета обнове и од тих захтева се неће одустати.