Покрет обнове Краљевине Србије поднеће иницијативу да две улице у Ваљеву понесу имена мајора Александра Мишића и Ивана Фрегла.

Мишић и Фрегл су, на данашњи дан, стрељани управо у Ваљеву и херојски дали живот за Србију. Фрегл је био начелник Штаба Колубарског одреда Југословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба Драже Михаиловића, којим је командовао његов колега Александар Мишић, син чувеног српског војводе Живојина Мишића. У децембру, 1941. године, немачка војска је у Мишићевој кући у селу Струганик опколила управо Михаиловића. Како би му омогућио да побегне, мајор Александар Мишић је изашао пред Немце и узвикнуо: „Ја сам Дража Михаиловић!“. Заједно са својим замеником, мајором Фреглом, задржао је окупаторску јединицу док Михаиловић није умакао. Ту жртву су, међутим, платили животима.

Последња жеља пред стрељање Мишића у Ваљеву, 17. децембра 1941. била је да му дозволе да одвеже ципеле, док је Фрегл тражио да командује стрељачким водом. Када је Фрегл дао команду која је ова два хероја послала у светлу историју, Мишић је завитлао цокулу на непријатељске војнике како би, макар симболично, умро у борби, без предаје.

– Српски народ зна за своје жртве и хероје. Зато тражимо да се мајорима Мишићу и Фреглу, после готово седам деценија од страдања, постави спомен-обележје и доделе улице у граду у ком су отишли у вечност – истакао је повереник ПОКС за Ваљево Милош Полић, који је најавио да ће конкретна иницијатива бити покренута већ наредне недеље.

С’ вером у Бога за Краља и отаџбину!