Помолимо се данас за Србе који живе на Косову и пострадале од савезничког бомбардовања на Ускрс 1944.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) честита свим православним верницима Ускрс, са жељом да га проведу уз своје породице, у миру, радости, љубави и благостању.

– Ми који Ускрс прослављамо у слободи и миру, не смемо заборавити оне којима је најтеже у овом тренутку, а то су Срби са Косова и Метохије, којима данас морамо помоћи молитвом, а наредних дана и недеља и на све друге могуће начине. Такође, не смемо ни заборавити невино страдале Србе на Ускрс 1944. године, од последица савезничког бомбардовања Београда, Лесковца, Краљева, Новог Сада  и других градова, када је у једном дану и на највећи празник, погинуло више од 5000 цивила – рекао је овим поводом народни посланик  и председник ПОКС, Жика Гојковић.

На први и други дан православног Ускрса 1944. године савезничка авијација је изручила 1457 бомби на Београд. Том приликом страдао је 1161 цивил, тешко је повређено 1468 људи, а порушено 687 зграда. Циљеве за бомбардовање маркирао је и савезницима проследио начелник штаба партизанских јединица у Србији, Коча Поповић, који данас има улицу у овом граду.

Осим Београда, предложио је бомбардовање и других градова Србије од којих је највише страдао Лесковац, који је скоро сравњен са земљом. Ово бомбардовање није оставило никакве последице по окупатора, чиме се показало да су жртве становника ових градова биле узалудне и потпуно бесмислене. Дужни смо као нација да их се на овај дан, макар сетимо.