Ако садашња Хрватска није спремна да се суочи са својом прошлошћу из периода НДХ, значи да је спремна да је понови – рекао је поводом годишњице оснивања фашистичке творевине Независне Државе Хрватске народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Покрет обнове Краљевине Србије подсећа да је од усташких злочинаца страдало више од милион људи, највише Срба, али и Јевреја, Рома и политичких противника НДХ.

– Држава која је створена са идејом да се истреби целокупне нације и расе, морала је да пропадне. На темељима мртвих Срба, Јевреја и Рома, мучених на најстрашнији начин, није могла да се изгради успешна и прогресивна земља. Логори смрти били су главни инструмент убијања, а данас стоје као подсетник на страшан злочин. Одајемо пошту свим невиним жртвама које су изгубиле живот због похлепе клерофашистичких послушника – додао је Жика Гојковић.

Независна Држава Хрватска, на челу са поглаваром Антом Павелићем, починила је највеће злочине против човечности на територији Балкана. Историја не памти таква масовна убиства на нашим просторима. Десетине логора, однели су стотине хиљада живота. Међу њима предњачи Јасеновац, у ком је страдало више од 700 хиљада људи, али коначан број никада није са сигурношћу утврђен. Јасеновац је и први дечији логор у поробљеној Европи. Овакав  злочин морамо најстроже осудити и никада не сме да се понови. Страдање једног народа не доприноси просперитету другог.