Сваке године се смањује број присталица у Србији, за прикључење наше државе  Европској унији. Разлог овоме је нејединство водећих чланица око политике проширења ЕУ, а нарочито због односа који имају према питању Косова и Метохије.

Изјаве председника Француске Макрона, да није време за проширење ЕУ докле год се водеће земље не договоре око тога каква би она требала да буде у будућности, а са друге стране иницијатива Немачке да се процес придружења земаља Западног Балкана настави, јасно говоре да не постоји јединство међу две водеће државе око кључних питања. Поред свега овога, Велика Британија охрабрује Србију да настави путем придружења ЕУ, а она је сама на путу који води ка излазу из те исте заједнице држава.

„Србија не треба да доноси никакве судбоносне одлуке док се ЕУ јасно и јединствено не изјасни шта хоће прво од себе, па онда и од Србије. Челници Европе шаљу различите сигнале и поруке о најважнијим питањима за ЕУ, а једино постоји јединство око тога да Србија треба под хитно да се одрекне дела свог суверенитета на Косову и Метохији зарад европске будућности, за коју ни они сами не знају каква ће бити. Све су ово јасни сигнали да Србија треба да се окрене себи, свом развоју и да сачека са доношењем важних одлука које ће судбоносно утицати на њену будућности“ – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.