Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подсећа да су Срби, откад постоје, Ђурђевдан прослављали уранцима, славећи буђење природе и почетак пролећа.

Ова традиција је трајала више од две хиљаде година, чак и пре него што су Срби примили хришћанску веру пре 1.200 година. Празник, који је дубоко укорењен у српском народу нису успели да искорене многи освајачи, али комунисти јесу, па су ђурђевдански уранак заменили првомајским уранком. Данас су Срби једини народ на свету који 1. мај, Међународни празник рада, прославља у природи, уз роштиљ, а не као сви други народи у атмосфери прославе права радника, уз синдикална окупљања на трговима.

– Комунистима је успело оно што није успело Турцима, да забране ђурђевдански уранак и да он падне у заборав. Перфидно су заменили ђурђевдански за првомајски уранак и затрли народно сећање на један од најлепших празника у Срба. Када обновимо Краљевину Србију, традиционалне вредности и обичаје, сетићемо се ко смо и шта смо. Први мај, Међународни празник рада, у Србији ће се обележавати као и свуда у свету, а уранке ћемо правити на Ђурђевдан – симбол просперитета, плодности, породице, традиције и културе српског народа. У Краљевини Србији су деца одлазила у природу са учитељима, умивала се у реци, певала родољубиве, хришћанске и традиционалне песме, правила венце од пољског цвећа, играла и затим одлазила својим домовима на ручак и славе. Како су комунисти ову предивну народну и школску традицију повезали са њиховим тзв. међународним празником рада, а то српски народ прихватио, изгубио се смисао некадашњим вредностима – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Народни празник Ђурђевдан везује се за многе прелазне периоде, као прекретница која најављује повољнију будућност. Нека и овај Ђурђевдан буде најава боље будућности за Србију, будућности у којој ћемо га славити у краљевини.

Покрет обнове Краљевине Србије свим свечарима честита данашњу славу.