Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) даје пуну подршку иницијативи Савеза бачких Буњеваца да се донесе Декларација о ништавости наредбе комунистичких власти из 1945. године, којом се укидају Буњевци као национална мањима и проглашавају Хрватима.

– Потезом пера избрисан је и обесправљен читав један народ. Буњевци су асимиловани у Хрвате. На данашњи дан 1945, донет је акт Главног Народноослободилачког Одбора Војводине у форми Наредбе,  којом се сви Буњевци, без обзира на личну изјаву, „имају сматрати Хрватима“. Наведеном наредбом извршена је насилна асимилација Буњеваца у Хрвате са последицама које су присутне и данас. Буњевци су били и јесу аутохтони јужнословенски народ, који Србију прихвата као своју матичну државу, а на основу улоге коју су Буњевци имали 1918. године у присаједињењу простора данашње Војводине тада Краљевини Србији, и у време Краљевине имали су свој језик, школе и право на идентитет. Када се краљевина врати, имаће све то поново, а до тада, за то ћу се борити у Скупштини Републике Србије – рекао је овим поводом народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да наведена наредба никада није оцењена актом насилне асимилације, нити је званично проглашена ништавном. ПОКС са три своја посланика у Скупштини Војводине се придружује захтеву Савеза бачких Буњеваца који је покренуо иницијативу да се на Скупштини АП Војводине донесе Декларација којом би се наведена Наредба ГНОВ из 1945. године окарактерисала као акт насилне асимилације и констатовала ништавост тог акта.

– Тиме би била исправљена историјска неправда коју је срамном наредбом комунистички режим учинио Буњевцима – додао је посланик Гојковић.

У наставку је поменути документ, као и прекуцан целокупан текст наредбе која се дуго чувала као тајни документ у Историјском архиву Суботице под деловодним бројем 5869 у књизи „Окружни Народни одбор у Суботици“.