Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предао је данас отворено писмо Његовој Светости Патријарху српском, г-дину Иринеју, са молбом да упути званично захтев Бугарској православној цркви за пренос моштију Светог Краља Милутина Немањића из Цркве Свете недеље у Софији у манастир Грачаницу.

У име ПОКС, писмо је предао председник покрета, народни посланик, Жика Гојковић. Писмо преносимо у целости:

Вaша Светости,

У синовској оданости, обраћам се Вашој Светости у име Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), са молбом да покренете иницијативу да мошти Светог краља Милутина Немањића буду пренесене из Бугарске у Србију и сахрањене у његовој задужбинској лаври, у манастиру Грачаници. Тим чином бисмо симболично почели да се одужујемо славним прецима, али и да враћамо самопоштовање и достојанство Србији, а свету покажемо ко је градио српску историју и ко је власник тапије на простор, храмове и земљу коју су стварали.

Наредног лета Господњег, са поносом и огромном радошћу прославићемо велики јубилеј – ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛНОСТИ НАШЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ. Тада ћемо поменути у молитвама све оне који су нас задужили кроз векове. Са поносом ћемо да се сетимо свих, а посебно наших светих задужбинара, чије су задужбине биле светли путокази кроз историју и вечни симбол повезаности неба и земље. Има ли већег разлога, радости, правде и смисла од тог, да јубилеј у Грачаници, његовој задужбини, буде обележен како доликује и да у манастиру буду похрањене мошти највећег српског задужбинара – Светог краља Милутина Немањића? Овај велики владар столоваше 42 лета и за време своје владавине подиже 42 храма, највише од свих од када постоји српски род, до дана данашњег.

Ваша Светости, добро је знано да се овај чин није обистинио у вековима који су иза нас, због неповољних историјских околности. У сваком случају, од свих нас, Ви сте са тим најбоље упознати. Међутим, већ дванаест година је протекло откако су створени услови за пренос Милутинових моштију, па Вас још једном најискреније молимо, да као највиши духовни ауторитет овог народа, заједно са представницима државе и најутицајнијим институцијама, размотрите и учините ово богоугодно дело.

Љуби Свету десницу Ваше Светости,

Жика Гојковић, председник ПОКС-а, народни посланик