Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) захтева од државе Црне Горе да врати Србији круну Светог Краља Стефана Уроша III Немањића Дечанског.

Реч је о круни која је направљена почетком 14. века за потребе крунисања овог српског владара и краља Душана Силног, а касније цара. Познато је да је ова круна завршила у Црној Гори као поклон Карловачке митрополије СПЦ, црногорском владики и највећем српском песнику Петру Петровићу Његошу, приликом његовог сусрета са тадашњим митрополитом. Круна се од тада чува на Цетињу, а последњи пут је употребљена приликом крунисања књаза Николе за црногорског краља 1910. године. Том приликом из симболике се књаз Никола крунисао једином поуздано сачуваном круном Немањића.

„Црна Гора мора вратити Србији једину преосталу српску круну Немањића, с обзиром на  проглашење своје независноти и негирања било какве везе са Србима. Петар Петровић Његош и Краљ Никола Петровић знали су значај српске круне и са поносом су је држали у својим одајама на Цетињу и на глави, али будући да је данашњем председнику Црне Горе пријатељ Хашим Тачи и сви непријатељи Србије и да се гнуша свега што је српско, не постоји ни један разлог да круна остане на територији данашње Црне Горе“ – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС очекује да ће председник Црне Горе једва дочекати да се реши ове српске светиње која њега и остале грађане Црне Горе подећа на време када су Срби и Црногорци били један народ, делили исте муке и славили исте победе.