Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) не чуди изјава америчког амбасадора Кајла Ската да је зачуђен како до данас, после 19 година, нису пронађени починиоци хапшења, а затим и убиства три америчка држављана албанског порекла, Битићи, на територији Србије.

ПОКС пита америчког амбасадора, зашто га не чуди како нису пронађени и кажњени починиоци најбруталнијег убиства српских монаха Харитона Лукића и Стефана Пурића, на очиглед војника КФОР-а, којима командује НАТО, а пре свега САД, када постоје сви докази за то.

Отац Харитон отет је 15. јуна 1999. године око подне испред  Дома ЈНА у центру Призрена, а читав случај је снимао немачки новинар који је са контингентом КФОР-а стигао у овај град. Новинар је видео и сликао како припадници ОВК изводе из кола, легитимишу, угуравају на задње седиште и одвозе у непознатом правцу монаха Харитона, док припадници КФОР ништа не предузимају да то спрече. Том приликом отето је још 11 Срба.

Тек 6. августa 2000. године у насељу Тусус, иза градске болнице у Призрену, пронађена је масовна гробница и идентификовано тело монаха које је било масакрирано и без главе.

ПОКС пита америчког амбасадора због чега је КФОР стопирао истрагу о убиству овог свештеника и јеромонаха Стефана Пурића Будисавачког. У извештајима полиције са терена је писало да је монах Стефан кренуо у продавницу и био на путу од манастира у Будисавцима према Ђаковици и да су војници КФОР гледали како су га албански терорити ухватили, вукли кроз масу људи, пљували, тукли и чуpали за браду. Постоје сведоци који су потврдили да је одведен у штаб ОВК у општину Исток, а потом заклан и са још неколико Срба бачен у бунар покојног проте Андрије Поповића.

ПОКС подсећа америчког амбасадора да КФОР није дозволио да се бунар истражи до дана данашњег и позива га да уложи свој ауторитет да се то коначно догоди.

Починиоци ових злочина, иако су виђени, чак и фотографисани, нису пронађени до данас, иако постоје слике починиоца и сви потребни докази.

Покрет обнове Краљевине Србије апелује на српско тужилаштво и америчку амбасаду, која има велики утицај на приштинску администрацију, да се сви злочини расветле, како у случају Битићи, тако и у случају српских монаха.

ПОКС подсећа америчког амбасадора да су невине жртве невине жртве, без обзира на националност и захтевају исти третман, иако постоји једна разлика између страдалих Битића и српских монаха, што су ови први носили ратне униформе ОВК, а други мантије.

Без расветљавања прошлости нема будућности. Без расветљавања злочина нема правде. Без правде нема и неће бити решења статуса Косова и Метохије и трајног мира.