Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предложиће Министарству просвете да се за најтраженија занимања у Србији, пре свега у медицини и ИТ сектору, повећа број места за студирање на буџету.

– Програмера нам треба све више, а добри лекари нам одлазе из отаџбине. Школовање деце је веома значајан финансијски издатак за родитеље и потребно је да се држава активније укључи. Млади стручњаци са високим звањем масовно напуштају земљу јер овде не виде перспективу и то мора да се заустави коренитим реформама. Знање не сме да оно буде привилегија само богатих. Образовање је једина сигурна инвестиција у будућност – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Подсећамо да је у Краљевини Србији образовање било у сталном развоју, основана је Краљевска Академија, на стотине основних и стручних школа, гимназија, универзитета у Новом Саду, Београду, Загребу, Љубљани и то је пут којим Србија треба да иде.

Осим већег броја места на буџету, предложићемо и да се направи стратегија уписа на универзитетима у Србији, а за критеријум да се узме пре свега потражња за одређеним профилима на тржишту рада.