Делегација Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) јуче је посетила село Радвањски луг код Смедерева и одало пошту српском Вожду Карађорђу, који је у том месту убијен пре тачно 201 годину.

– Карађорђа је Петар II Петровић Његош назвао оцем српске нације. Данашњи дан представља симбол братоубилаштва из кога треба да извучемо поуке. Како овај трагичан догађај не би пао у заборав, тражимо од државе да издвоји средства за обнављање и уређење знаменитог спомен-комплекса у Радовањском лугу, месту на ком је страдао обновитељ Србије и родоначелник Династије Карађорђевић. Позивамо надлежне да се укључе у обнову Цркве Светог Архангела Гаврила, познатије и као Црква Захвалница, коју је подигао Краљ Александар I Карађорђевић, као и да се прописно обележи првобитно гробно место Вожда Карађорђа, које се налази у непосредној близини храма – изјавио је заменик председника ПОКС Мирко Чикириз.

Србија не сме да заборави своје корене и своје утемељиваче. Неопходно је да се измести и пут, који је постављен тако да Карађорђево гробно место одваја од остатка спомен-комплекса, тј. од Цркве и Вождовог Конака, у којем је смештена и значајна музејска збирка.

Што више људи посети ово место, више ће научити о себи, својој отаџбини и славним прецима, а самим тим више се борити и за будућност Србије као модерне европске краљевине.

У наставку је видео прилог са сутрашњег догађаја: