Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) честита репрезентативцима Србије у ваздухопловном моделарству који су постали прваци Европе.

Наша репрезентација освојила је четири одличја на Европском првенству у Мађарској, а збирно смо најбоља репрезентација на шампионату.

– Као што славимо ватерполисте, кошаркаше, одбојкаше, тако треба да славимо и авиомоделаре, који освајањем злата, настављају светлу традицију започету у доба краљевине. Ово је прави пример повратка правим вредностима. Цела Србија треба да слави наше моделаре и да се поведе њиховим примером – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да историја српског моделарства датира од 1922. године, када је сазвана прва редовна годишња скупштина, под покровитељством краља Александра I Карађорђевића, на иницијативу демобилисаних српских пилота. Почасни председник Аероклуба Краљевине СХС био је кнез Павле Карађорђевић.

Прво полетање модела са ракетним мотором на нашим просторима забележено је 1928. године у Београду, на Дунаву. Успехе моделарства Краљевине СХС преносили су часописи из целе Европе и Америке. Краљевина Југославија један је од организатора првих моделарских такмичења попут Светског првенства у Љубљани, али и једна од водећих земаља у овом спорту. Српски моделари наставили су њиховим стопама и због тога им наша отаџбина дугује подршку и поштовање.

фотографија: Ваздухопловни савез Србије