Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржава захтев Савеза бачких Буњеваца који је поново затражио да Скупштина Војводине поништи декрет из 1945. године, којим се укидају Буњевци као национална мањима и противно њиховој вољи, проглашавају Хрватима.

– Влада Војводине није испунила обећање од пре шест месеци да ће прогласити ништавним спорни документ из 1945, којим се Буњевци проглашавају Хрватима. Потезом пера избрисан је и обесправљен читав један народ. Буњевци су били и јесу аутохтони јужнословенски народ, који Србију прихвата као своју матичну државу. Никада не смемо заборавити њихову улогу коју су имали 1918. године у присаједињењу простора данашње Војводине Краљевини Србији. У то време
имали су свој језик, школе и право на идентитет. Када се краљевина врати, имаће све то поново, а до тада, за то ћу се борити у Скупштини Републике Србије, а наши посланици у Скупштини Војводине – рекао је овим поводом народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је 1945. године донет акт Главног Народноослободилачког Одбора Војводине у форми Наредбе, којом се сви Буњевци, без обзира на личну изјаву, „имају сматрати Хрватима“.  наведеном наредбом извршена је насилна асимилација Буњеваца у Хрвате са последицама које су присутне и данас.