Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) изражава чуђење изјавом Бакира Изетбеговића да се статус Републике Српске не може мењати у оквиру Босне и Херецеговине, а у исто време да Босна треба да призна независност Косова и Метохије.

– Не видим разлог зашто Република Српска не би прогласила независност, будући да је то Косово урадило 2008, и то без икаквог правног основа, па не трпи последице због тога од стране међународне заједнице. С обзиром на то да Изетбеговић стално истиче да Босна треба да призна независност Косова, разумеће и одлуку Републике Српске када учини исто. Проглашење независности би требало да се догоди у договору са Србијом, која трпи правно и физичко насиље на својој привремено окупираној територији. Не очекујем реакцију САД и ЕУ на такав чин Републике Српске, јер су признале тзв. Косово које је прогласило независност без икаквог основа и противно резолуцији 1244 Савета безбедности УН, које су изгласале управо те земље – нагласио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа на двоструке аршине САД и ЕУ, који јесу за разграничење тзв. Косова и Србије, по етничком принципу, али никако нису за тај принцип када је Босна и Херцеговина у питању.

– Таква политика не може да се спроведе на Балкану, нити игде у свету, јер неки принципи морају да постоје и морају да важе за све или ни за кога. Ми нисмо за такве принципе – закључио је Гојковић.