Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од власти Републике Хрватске да обнове цркву Св. Ћирила и Методија на острву Вис, коју су комунисти срушили после Другог светског рата.

– Оно што ни усташе нису урадиле, урадили су комунисти. Срушили су српску цркву и на њено место ставили натпис „Туђе нећу – своје не дам“. Апелујемо на хрватске власти да данас исправе ту неправду. Потребно је да се направи билатерални споразум о обнови овог културног добра. Баштине СПЦ су претрпеле многа уништења на територији Хрватске у претходним деценијама, што од комуниста, што од усташа. Нека Хрватска покаже свој „европски“ дух, што јој је и дужност, као пуноправној чланици Европске уније – поручио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

Подсећамо да су Срби, још од позног Средњег века, живели на острвима у Јадранском мору која данас припадају Хрватској. У време Краљевине СХС, православна заједница на оствру Вис доживела је свој врхунац, имала је велику парохију, цркве. Усташе су забраниле исповедање православља, али нису рушили цркве, то су урадили комунисти. Без икаквог разлога су уништили цркву, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Црква Ћирила и Методија изграђена је 1933. године и активна је била све до 1941, а срушена је 1963. године, пред Титову посету овом острву, поводом двадесетогодишњице од његовог доласка на Вис у рату.

фото : архива