Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покренуће иницијативу у Скупштини Србије за измену Закона о празницима, којим ће се Дан устанка, уместо 7. јула, обележавати 31. августа, када су 1941. године припадници Југословенске војске у отаџбини, генерала Драгољуба Михаиловића, ослободили Лозницу, као први ослобођени град у читавој поробљеној Европи од немачког нацизма.

– Први ослобођени град у читавој Европи је била Лозница, коју су четници ослободили 31.августа 1941. године. Дан када је Србин Жикица Јовановић Шпанац, пуцао на Србе, Богдана Лончара и Миленка Браковића, 7. јула, не може бити Дан устанка у Другом светском рату. Убијени жандари нису били квислинзи, него обични српски полицајци које је рат затекао на дужности коју су обављали и пре тога. Дан устанка Србије може бити само дан када су се водиле оружане битке са Немцима и када је забележена прва победа савезника у свету, а то је било ослобођење Лознице  – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа на величину датума 31.августа, када су 1941.године припадници Јадарског четничког одреда под командом потпуковника Веселина Мисите који је тада и погинуо, иако далеко малобројнији и слабије наоружани, ослободили Лозницу. Тада је и први пут у Другом светском рату заробљен један немачки гарнизон. Након ослобађања Лознице почео је оружани устанак коме су се придружили партизани. Српски народ треба да слави своје победе и обележава датуме који нам служе за понос пред целом Европом и светом.