Покрет обнове Краљевине Србије наоштрије осуђује изјаву Црногорског покрета да је краљ Петар I Карађорђевић ”Окупатор и издајник Црне Горе”.

– Окупатором или издајником се не може окарактерисати човек који је ујединио све Србе у једној држави.  Краљ Петар није умарширао на Цетиње као окупатор, град који је тада био главни град Црне Горе, већ су народни представници, на Подгоричкој скупштини, својевољно изгласали поверење Краљу Ослободиоцу. Такође, писма тада престолонаследника Александра и његовог деде, краља Николе Петровића, сведоче о жељи за уједињењем српства и коначном победом, што се напослетку и догодило – изјавио је Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије.

Краљ Петар I Карађорђевић био је ожењен црногорском принцезом Зорком, ћерком краља Николе. Краљ Никола је, приликом свог крунисања за краља, 1910. године, изјавио да ”сада постоје две Српске краљевине”. Краљ Југославије, Александар, се увек поносио својим црногорским преклом говорећи да долази из ”Српске Спарте”.

Сепаратизам који је последњих деценија свеприсутан у Црној Гори води само у једном правцу, деструкцији и тоталној дестабилизацији билатералних односа између две земље.

фото: Вук Лајовић