Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује скандалозну шиптарску провокацију у виду изјаве тзв. министра спољних послова тзв.Републике Косово, Беџета Пацолија, да цркве и манастири на Косову и Метохији нису само српски, већ и албански и да су их градили како Срби, тако и Албанци, додајући да су његови преци били Албанци православне вероисповети.

– Због овакве провокације и јасних намера Шиптара да отму наше светиње, Београд би требао потпуно да обустави преговоре са Приштином бар на две године, док ове изјаве не избледе и док Албанци не почну макар елементарно да поштују Србе, а за почетак да не споре да су манастири искључиво српски и да ће српски заувек бити. Цркве и манастири на Косову и Метохији су искључиво српски и градили су их Срби, а ктитори су увек били српски краљеви и владари. Манастире нису могли градили Албанци заједно са Србима, између осталог и због тога што их тада није било на тој светој српској земљи. Ко уме да чита између редова изјаву Пацолија, схватиће шта се спрема Србима и српским црквама у будућности ако падну под руке Шиптара. Они сада тврде да на српске манастире једнако право располажу Срби и Албанци, јер су их тобоже „заједно градили“. Временом ће тврдити како наши манастири припадају православним Албанцима, којих и данас има на северу Албаније и покушаће да преузму манастире и у њих уселе своје православне свештенике. Србија то мора спречити буквално свим средствима – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС упозорава на опасност од ове изјаве Пацолија који је несмотребно и брзоплето открио Србима и целокупној светској јавности, да се осим геноцида над Србима, који се догодио 1999. године, а догађао се и вековима пре, планира и културни геноцид који би био једнако ужасан, опасан и трауматичан за целокупни српски народ.