Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од Владе Србије да званично упути захтев Словенији да истражи до краја две највеће масовне гробнице Срба побијених од стране комуниста након Другог светског рата, половином маја 1945. године и да се изврши ексхумација, како би могли да буду достојно сахрањени.

Словеначка државна комисија је пронашла 581 масовну гробницу на територији Словеније које су направиле партизанске јединице, од којих је детаљно истражила 20. За најмање две масовне гробнице у Кочевском рогу и Зиданом мосту, установљено је да је убијено без суђења и бачено у јаме или покопано најмање 20.000 Срба, припадника Југословенске војске у отаџбини, Драже Михаиловића и велики број свештеника Српске православне цркве из Црне Горе.

– Данас у Србији има више од 200.000 људи који су потомци или родбина страдалих од комунистичке руке у Кочевском рогу и Зиданом мосту. Држава је у обавези тим људима да омогући да се њихови преци, који су се борили против окупатора и дали свој живот за краља и отаџбину, достојно сахране или да се обележи њихово гробно место. Такође, дужна је грађанима Србије да каже истину у вези са тим случајем, а целокупна документација се налази у архивама Државне безбедности под ознаком „службена тајна“. Због чега се после 74 године скрива истина о томе и ко то не дозвољава да истина исплива на површину, дужни су да одговоре државни органи – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС ће инсистирати на одговорима на ова питања све док се грађанима не каже истина, а посланик у Скупштини Србије ће тражити кроз форму посланичких питања одговоре на свакој седници скупштине.