На годишњицу атентата на Краља Александра I Карађорђевића, који је на данашњи дан убијен у Марсеју, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива градску власт у Београду да донесе одлуку о дуго чеканом постављању споменика једном од највећих српских владара.

– Нема бољег начина да обележимо стогодишњицу Великог рата него да спомеником одамо почаст оном који је ујединио све Србе у једну државу. Витешки краљ Ујединитељ, био је врховни комадант српске војске у Великом рату и створио је државу већу од Душановог царства. Србија и Југославија је у време његове владавине имала снажан индустријски замах и реформисану пољопривреду – јаког сељака и јако грађанско друштво. У Паризу већ осам деценија поносно стоји његов споменик, а време је да се овом великану постави достојно обележје и у нашој престоници – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

– Сви споменици краљу Александру који су подигнути после његове смрти – порушени су. У осталим деловима Југославије то су урадили фашисти или усташе још 1941. У централној Србији – комунисти – током 1945. и 1946. године.  Наш краљ, који је прва жртва фашизма у Европи, у Београду још увек нема ни улицу – подсетио је председник Политичког савета ПОКС, Предраг Марковић.

Делегација ПОКС у недељу, 7. октобра, положила је на Опленцу венац на крипту трагично страдалог краља Ујединитеља, а данас ће наши чланови присуствовати бројним поменима који ће се у српским црквама служити за спас његове душе.