Чланови Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) у Нишу, обележили су стогодишњицу од ослобођења родног града у Првом светском рату, паљењем свећа у Саборној цркви и полагањем цвећа на споменик војводи Петру Бојовићу.

– Данас се симболично захваљујемо онима који су своје животе несебично жртвовали да би наш град данас био слободан и да би њиме поносно корачали потомци честитих јунака. Окупили смо се да одамо почаст традицији, храбрости и моралу ратника краљеве војске и да пошаљемо поруку будућим покољењима да не забораве своју прошлост и хероје – изјавио је Љубомир Тршић, повереник ПОКС.

На данашњи дан, 12. октобра 1918. уз покличе „Марша на Дрину“ трупе Прве српске армије, предвођене Петром Бојовићем, ослободиле су Ниш од трогодишње окупације која је уследила након убиства Франца Фердинанда, када је Ниш постао престоница Србије. Након пробоја Солунског фронта српска војска је кренула у акције ослобађања јужне Србије. Положај српске армије био је изузетно тежак јер је оскудевала у оружју, муницији, храни, лековима, али то није спречило храбре српске ратнике да наставе са борбом за слободу упркос наређењу да се обустави напад, храбра војска је једногласно јуришала на окупатора. Војвода Петар Бојовић је, раме уз раме са својом војском, ослободио јужну Србију од Прешевске долине до Ниша.