Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је у званичну процедуру Скупштине Србије предлог Закона о осуди комунистичких злочина после Другог светског рата.

Комисија Владе Србије за откривање тајних гробница је утврдила да је после ослобођења 12. септембра 1944. године, без икаквог суђења или после монтираних суђења убијено више од 60.000 грађана Србије, само због тога што су били за краља и нису се слагали са идеологијом и политиком нових власти. Овај број је сигурно вишеструко већи ако се узме у обзир да се до ових података дошло из старих државних архива о убиствима о којима се водила евиденција, а да је било много више убистава о којима евиденције није било.

– За стравичне злочине комунистичких власти према сопственом народу, почињене у Србији после ослобођења 1944. године, нико није одговарао. Због тога испаштају данашње генерације, потомци злочинаца и жртава и није случајно што нас сустижу разне несреће. Србији нема напретка док се правда не задовољи, док се не означе кривци, достојанствено не сахране невино пострадали и док се не поклонимо њиховим сенима и помолимо за опроштај. Предложили смо Закон о осуди комунистичких злочина, сличан законима које су усвојиле земље источне Европе које су прошле кроз сличну тортуру “ослободилаца“ после Другог светског рата. Све државе источне Европе морале су усвојити овај закон јер је то био услов њиховог уласка у ЕУ. Ми не треба да га усвојимо из тог разлога, него зато што је то праведно, исправно и људски – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је међу документацијом која је нађена у државним архивима и извештај Комитета из 1944. који каже : „Ко не може да убије непријатеља, тај није комуниста“, а непријатељ је био свако ко није комуниста, ко се залагао за вишепартијски демократски систем и обнову краљевине каква је била пре рата.