Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља најаву увођења доживотне робије и значајном повећању казни за силоватеље, педофиле и убице деце.

ПОКС ће у Скупштини Србије подржати овај предлог и сматра да паралелно са њим треба усвојити и закон о личној заштити и одбрани имовине, који ће омогућити грађанима да штите себе, своје најближе и своју имовину од криминалаца и злочинаца.

– Када неко провали у ваш дом, или нападне вашу породицу, суд не сме вас да гони и сматра одговорним. Кривични закон у Србији познаје нужну одбрану, али свакодневно сведочимо случајевима у којима се лоповима и насилницима дају већа права него људима који су бранили свој живот и имовину од њих. Потребне су јасне одредбе којима ће се за личну заштиту и одбрану имовине људи ослобађати од кривичне одговорности – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да Кривични закон у Србији познаје нужну одбрану, али је њено доказивање тешко и у пракси судови често тумаче на штету нападнутих. У развијеним државама она се тумачи шире и закон је недвосмислен по питању заштите грађана и приватне имовине. Када је Србија била краљевина, то се није доводило у питање, а лоша пракса је почела од тумачења комуниста да је приватна својина увек мање важна од живота нападача, потпуно занемарујући опасност по живот жртве.