Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) одржао је данас годишњу конференцију за медије на којој је народни посланик и председник странке Жика Гојковић представио нашу иницијативу да се, уместо ванредних парламентарних избора који се најављују за пролеће, распишу избори за Уставотворну скупштину.

– Ми тражимо изборе за уставотворну скупштину, јер је сада време када се решавају судбинска питања за наш народ и државу. Више него икада, потребна нам је саборност и слога. То можемо постићи једино враћањем државног уређења из доба у ком је Србија била најјача, низала победу за победом и била поштована у целом свету. Уставотворна скупштина би имала мандат од народа да реши не само питање Косова и Метохије, него и питање облика владавине, односно обнове краљевине или задржавања статуса републике. ПОКС позива председника Србије и премијерку да размотре овај предлог јер би све странке у кампањи за Уставотворну скупштину морале да изложе конкретан програм о горућим питањима, а оне које однесу победу имале би пун мандат да спроведу програм и идеје за које се већина грађана изјасни гласањем на изборима – поручио је Жика Гојковић.

Вратити у Србију Крмчију Светог Саве

Председник ПОКС новинаре је упознао и са предлогом који ћемо упутити Влади Србије да се из Хрватске у Србију врати Крмчија Светог Саве. Реч је о најстаријем сачуваном препису Номоканона нашег великог свеца и просветитеља. Усташе су украле рукопис током Другог светског рата, а данас се чува у Загребу, у библиотеци Хрватске академије знаности и умјетности. Послали смо молбу Патријарху српском Господину Иринеју да благослови ову иницијативу, коју покрећемо баш уочи Светог Саве, у години у којој Српска православна Црква прославља 800 година од самосталности. Овај свети документ је основ црквеног и грађанског права, као и велико духовно наслеђе за све нас.

Божидар Павловић председник ГО ПОКС Београд

Данас је у просторијама ПОКС представљен и нови председник Градског одбора наше странке у Београду, Божидар Павловић.

Павловић је рођен 1980. године у Београду, где живи и ради. Завршио је Православни Богословски факултет. Осим тога, на Факултету политичких наука завршио је Специјалистичке академске међународне студије, а похађао је и Дипломатску академију Министарства спољнох послова. Говори енглески, а познаје и руски и грчки језик.