Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднео је Скупштини Србије Предлог закона о повраћају имовине и обештећењу, којим ће бити обезбеђено да се у нашој земљи коначно изврши правична реституција.

– Отећемо тајкунима имовину коју су будзашто купили од државе, а знали су да је држава нелегално и противзаконито отела приватну имовину од грађана који су је стварали генерацијама. Србија има довољно ресурса да обештети грађане и то у изворном облику, враћањем тачно оне имовине која им је нелегално отета, али највећим делом њом данас располажу тајкуни. Држава им је то омогућила после промена 2000. године. Они који су се нелегално богатили деведесетих, легализовали су своје богатство закупом земљишта и отимањем предузећа. Томе ћемо стати на пут увођењем супституције. Супституцијом држава профитира, јер нема финансијске надокнаде за грађане и додатног задуживања, а имовина без наследника се укњижава трајно. Потребно је само да се примени закон из 2007. године, по којем је враћена имовина верским институцијама, али да се она овог пута односи и на све грађане – изјавио је у холу Скупштине Србије, на прес конференцији, народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Суштина предлога ПОКС је правичност и престанак дискриминације грађана. Комунисти су после рата Србију национализовали, а док су се њихови наследници богатили, злоупотребљавајући национализацију, породица Карађорђевић и велика већина грађана остављена је без дедовине. Праведна реституција ојачаће и позицију Србије у преговорима о статусу Косова, јер би према овом законском решењу дали могућност СПЦ да потражује 20 одсто територије Косова, а нарочито Метохије. Овај закон спречио би нове стечаје у које свесно тајкуни гурају нека предузећа, а самим би сачували многе раднике од губитка посла.