Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) покренуће иницијативу за разрешење многих амбасадора, јер су своју улогу видели у уживању у туризму, а не у одбрани интереса државе коју заступају.

– За време краљевине наши амбасадори су били Иво Андрић у Берлину и Јован Дучић у Друштву народа и Мадриду, Милан Ракић, а од када су на власт дошли комунисти, постављали су најгоре за амбасадоре и та негативна селекција се није променила до данас. Нико не може да се сети ни једног светски познатог имена које је представљало нашу земљу, откад је после Другог светског рата срушена краљевина. Опасно је што тренутно у неколико утицајних земља ни немамо амбасадоре, док се води дипломатска битка за одбрану Косова и Метохије – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Данас и даље највећи број амбасадорских места служи за намиривање партијских заслужних чланова без дана дипломатског искуства, или било каквих преговарачких способности. Слика Србије у свету треба да се мења, а амбасадори су међу првима од којих та промена треба да почне.