Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подсећа да су на данашњи дан 1945.године тадашње комунистичке власти донеле одлуку да Буњевци буду сматрани Хрватима, чиме им је нанета историјска неправда која ни до данас није до краја исправљена.

– Пре 74 године Главни Народно Ослободилачки Одбор за Војводину (ГНООВ) донео је декрет – наредбу да се сви Буњевци у евиденцијама воде као Хрвати без обзира на њихово изјашњење, чиме им се оспорило њихово право на сопстевни идентитет. Ова одлука која се спроводила на читавој територији тадашње Југославије још један је доказ односа комунистичког режима према својим грађанима и вештачког и насилног повећавања броја Хрвата на штету других националности. Иако Буњевци данас у Р.Србији имају право да се тако и изјашњавају, наредба из 1945. године није проглашена ништавом иако је таква иницијатива поднета Скупштини АП Војводине, што је разлог да се ова врста асимилације и даље неформално примењује. Ми Буњевце сматрамо аутохтоним јужнословенским народом што они и јесу, те подржавамо захтев за понишај акта којим се они као такви негирају, изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа и на значајну улогу Буњеваца у присаједињењу Војводине Краљевини Србији 1918.године, што се никада не сме заборавити.