Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржаће измену Кривичног закона о увођењу доживотне затворске казне и значајном повећању казни за убице, педофиле и силоватеље деце, малолетника и трудница, о којој се данас изјашњавају народни посланици.

– Подржаћемо „Тијанин закон“ и предложити да се уведе хемијска кастрација за све који понове кривично дело силовања, водећи се позитивним искуствима из Чешке и још неких земаља које су увеле ову казну. Тренутна казнена политика Србије је сувише блага према насилницима и силоватељима. Не можемо да схватимо „душебрижнике“ који тврде да је доживотна казна без могућности скраћења нехумана, јер не постоји ништа нехуманије од убиства детета. Жене, деца, малолетници, труднице, представљају најосетљивије категорије становништва и никакаве толеранције не сме бити за монструме који их на било који начин угрожавају и понављају злочине. Жртве заслужују правду, а пре свега наше друштво заслужује сигурност и превентивну заштиту од потенцијалних насилника који ће убудуће знати каква их казна чека за њихово злодело – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да усвајањем овог предлога, казна доживотног затвора за силоватеље и педофиле деце ће заменити досадашњу максималну казну од 30, до 40 година. Осим тога, за најсвирепија дела, Тијанин закон не предвиђа могућност условног отпуста, док за друга тешка дела, предвиђа могућност условног отпуста након 27 година проведених у затвору.

Законодавства неких земаља већ примењују решења хемијске кастрације понављача кривичног дела силовања, а најдаље у томе је отишла Чешка, у којој су до 2012. извршене 24 кастрације.