Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) одржао је данас седницу Главног одбора у Тополи, на којој су били представници 124 градска и општинска одбора широм Србије, са једином тачком дневног реда, посвећеном Косову и Метохији.

Као специјални гост и нестраначка личност, на свечаном делу седнице Главног одбора ПОКС присуствовао је ЊКВ Принц Михаило Карађорђевић, син Њ.К.В. Принца Томислава Карађорђевића, унук Њ.К.В. Краља Александра I Карађорђевића и праунук Краља Петра I Карађорђевића, који живи у Тополи са својом породицом.

Главни одбор ПОКС је једногласно одлучио:

Увођењем таксе на робу из Србије, прекршен је Бриселски споразум који подразумева слободу кретања људи, робе и капитала без икаквих ограничења. Осим овога, формирањем такозване војске Косова и најавом албанске стране да неће поштовати споразум у делу који се односи на формирање Заједнице српских општина, ПОКС сматра да ни Србија нема више никакву обавезу да поштује његове одредбе, него да треба Бриселски споразум да прогласи ништавним.

ПОКС се залаже да за Србију, у процесу решавања питања Косова и Метохије, једини обавезујући документ треба да буде Резолуција 1244 СБ УН, којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет наше земље. Србија је овом резолуцијом учинила већ превише уступака и никакве нове нити сме, нити треба да учини. У складу са тим, против смо разграничења или било каквих подела територије Косова и Метохије, јер је то не само неотуђиви део наше отаџбине, него и срце и душа наше нације.

ПОКС предлаже председнику и  Влади Србије, да као контрамеру за увођење такси на српску робу, Србија суспендује споразум са тзв. привременим институцијама на Косову и Метохији о слободи кретања из 2011. године. Ово подразумева да се на територију централне Србије преко административних прелаза може ући искључиво са српским личним картама. На овај начин онемогућило би се стотинама хиљада грађана са Косова и Метохије, који не признају нашу државу као своју и немају личне карте Републике Србије, да користе наше путеве као транзитне до земаља западне Европе. Ова мера била би на снази све док се не укину таксе на српску робу.