Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) симболично је, на годишњицу страдања ђенерала Драже Михаиловића, организовао широм Србије акције добровољног давања крви.

– Превише је узалудне крви проливено и нема педља наше Србије а да није њоме натопљен. Зато сада, када је дошло време да је свака кап живота вредна, дајемо је онима којима је потребна. То је и био мотив људи из наше партије да се одазову и овим хуманим гестом некоме спасу живот – изјавио је председник Градског одбора ПОКС Шабац, Љубомир Дамњановић.

Овај хумани гест је својврсни наставак акције коју је на исти дан пре нешто више од једне деценије у просторијама шабачке трансфузије покренуо Равногорски покрет у Шапцу.

– Акција се симболично одржава 17. јула на дан када је неправедно проливена крв Ђенерала Драже Михаиловића који је персонификација свих жртава комунистичког терора. Ђенерал Дража је положио живот на олтар Отаџбине у име Краља и слободе, бранећи све оне вредности на којима је васпитавана његова генерација и за коју су поднели тако страшне жртве у Првом и Другом светском рату. Његова невина крв позива нас да се преиспитамо, погледамо се и помогнемо свом народу. Неће се више крв лити само када се у бој одлази и неће значити само смрт, већ и живот – изјавио је члан Председништва ПОКС Душан Радосављевић.

ПОКС подсећа да је акција добровољног давања крви организована симболично 17. јула када је мучки убијен генерал Драгољуб Дража Михаиловић али и на дан оснивања Покрета обнове Краљевине Србије као организације која искрено  прати и поштује идејунајодликованијег српског официра као и наслеђа Краљевине Србије.

Помен ђенералу Михаиловићу

Као и сваке године, данас је одржан и помен славном ђенералу Дражи, у Војничкој цркви Ружица на Калемегдану. Помен је организовао Дражин унук и потпредседник Покрета обнове Краљевине Србије Војислав Михаиловић. Осим њега помену су присуствовали и представници Председништва ПОКС на челу са председником, народним послаником Жиком Гојковићем, чланови и симпатизери, као и академици, чланови Крунског савета, представници политичког, јавног и културног живота Србије и бројни поштоваоци личности и дела најодликованијег српског официра.