Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) предожиће Министарству просвете да се дело Данка Поповића „Књига о Милутину“ уврсти у наставни програм као обавезна лектира за средње школе, јер тај роман има немерљиву историјску, националну и моралну важност за српски народ и образовање младих генерација.

– Уз „Корене“, „Дервиш и смрт“, „На Дрини ћуприју“ и „Сеобе“, „Књига о Милутину“ својеврсно је сведочанство историје Срба, које је захватило комунистичко лудило у намери да уруши темеље краљевине и уништи све што је свето, национално, традиционално, продично и морално. Време је да наша деца, уместо што уче и даље комунистичку пропаганду и искривљену верзију историје, најзад сазнају, уче и преносе будућим генерацијама праву истину о свом народу и отаџбини – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

„Књига о Милутину“ представља потресну исповест о шумадијском сељаку, домаћину и војнику у времену пуном крупних историјских дешавања. Милутин, главни лик романа, причу говори из затвора након Другог светског рата и осврће се на историју српског народа, описује трагичну судбину сопствене породице и развој комунизма у Шумадији.