Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива Хрватску да престане да фалсификује историју и својата српске великане, као у случају Николе Тесле, којег намерава да представи као једну од својих најистакнутијих личности на Светској изложби (ЕXПО) у Дубаију идуће године.

– Хрватска својата Теслу као свог научника, а и након 27 година нису обновили споменик Тесли у Госпићу који су срушили током Олује. Лицемерје Хрвата се нарочито види у чињеници да су током Другог светског рата усташе побиле 520 Срба из Теслиног завичаја, од којих 11 најближих рођака. Сва та фарса и модел „кићења туђим перјем“ је још једна провокација и покушај Хрватске да настави систематско брисање свих трагова постојања Срба кроз историју у границама садашње њихове државе – изјавио је народни посланик Жика Гојковић, председник ПОКС.

ПОКС подсећа да је Тесла рођен у аустријској царевини, односно у Војној крајини, која је била искључиво насељена Србима и ван јурисдикције Загреба, односно под директном управом Беча. Његов отац је био православни свештеник, а Тесла је безброј пута потврђивао своје српско порекло.