Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује напад на имовину и монаштво Српске православне цркве на острву Бешка на Скадарском језеру у Црној Гори.

– Званична државна политика Црне Горе довела је до тога да готово свакодневно имовина или монаштво Српске православне цркве, буду предмет напада или провокација. Последње провокације и претње упућене монахињама манастира СПЦ на острву Бешка на Скадарском језеру не само да су срамне, већ су и опасне јер се њима најављује избацивање сестринства из ове светиње из средњег века. Власти у Црној Гори не аболира чињеница да су провокатори Албанци који су из Албаније дошли у манстир, већ им даје прилику да на делу докажу тврдње да штите правни поредак и слободу вероисповести тиме што ће пронаћи напаснике и адекватно их казнити – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да манастир на острву Бешка на Скадарском језеру датира из средњег века а да су ктитори цркава које га чине Ђурађ II Стацимировић –Балшић и његова жена Јелена . Осим духовне, манастир има и исторјиску вредност за српски народ јер се у њему налази гроб ћерке кнеза Лазара Јелене Балшић.