Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подржава одлуку Владе Србије да одобри 17 милиона динара Фондацији „Halyard Mission“ на име изградње споменика посвећеног акцији спасавања америчких пилота и тражи да се на споменику јасно назначи да су ту акцију извели четници ђенерала Драже Михаиловића.

– Ова одлука званичника Србије је признање припадницима Југоословенске војске у Отаџбини Драже Михаиловића, који су ризикујући своје животе извели акцију „Ваздушни мост“ и спасили око пет стотина савезничких пилота. Време комунистичких лажи и негирања заслуга ђенерала Драже и његових четника у антифашистичкој борби је прошло. Очекујемо да се истина не сакрива и да се на споменику посвећеном акцији спасавања пилота, јасно нагласи да су је извели четници Драже Михаиловића – изјавио је унук генерала Драгољуба Драже Михаиловића и потпредседник ПОКС Војислав Михаиловић.

ПОКС подсећа да  је операција „Ваздушни мост“ највећа акција спашавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату. Највећи број пилота је евакуисан са импровизованог аородрома у селу Прањани 1944. године. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је под именом Халијард.

ПОКС предлаже да се на споменик уклешу и речи захвалности америчког председника Ричарда Никсона изречене 1966. године:

„Генерал Дража Михаиловић био је родољуб, храбар војник и племенит савезник Сједињених Америчких Држава и сваких нација које су кренуле у рат раних четрдесетих да униште тиранију, која је намеравала да пороби цео свет.
Стотине америчких пилота дугују свој живот генералу Михаиловићу и његовим снагама, а амерички народ никад неће заборавити тај дуг.
Све док у било којем народу постоје патриоте, име генерала Михаиловића памтиће се и уважавати.“