Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) Шабац организовао је обележавање 75. годишњице страдања више од 3.000 најугледнијих Шапчана које је, након ослобођења од Немаца 1944. године убила нова комунистичка власт, само зато што су били за краља. Одавању почасти невиним жртвама придружили су се потомци убијених и грађани Шапца. Симболична шетња „стазом смрти“, како је народ назвао пут од храма Светог Петра и Павла до Железничког моста, са ког су бацана тела убијених Срба у Саву, представља подсећање на тај трагични догађај.

На мосту приликом полагања венаца и паљења свећа говорили су Драган Топаловић, члан председништва ПОКС Шабац и Јовица Михаиловић, члан политичког савета ПОКС Шабац. Скупу су присуствовали и Драган Нинковић, потпредседник ПОКС и Љубан Дамњановић, председник ГО ПОКС Шабац.

– Морамо сачувати од заборава стравичан злочин комунистичких власти који се догодио у Шапцу, где су убијени људи само зато што су опредељени за монархистичко уређење и краља, а против титоистичког режима који им се наметао. Ово је други пут да ми организујемо „Шетњу смрти“, и сматрамо да је важно да сваки град у Србији следи пример Шапца и подсети на ове немиле догађаје јер је у Србији државна комисија пронашла више од 200 масовних гробница и списак од 60 хиљада убијених, а процењује се да је број жртава комунистичког тоталитарног поретка преко 200 хиљада – рекао је Драган Нинковић, потпредседник и члан Председништва ПОКС.

Покрет обнове Краљевине Србије подсећа да су масовне егзекуције политичких неистомишљеника у Шапцу почеле на Свету Петку, у ноћи између 26. и 27. октобра 1944. године и трајале су до 15. маја 1945. године. Малобројни преживели су описивали ова убиства као најбруталнија и најсуровија. Пуцњи су се чули до дубоко у ноћ, а коришћено је и хладно оружје, ножеви, секире и маљеви, за ликвидирање монархиста.