Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи хитно усвајање измена Кривичног закона како би вишеструки силоватељи и педофили били хемијски кастрирани, јер се доказало да такве особе, уколико су на слободи, представљају сталну опасност и претњу.


– Најновији случај отмице девојчице у околини Ниша од стране вишеструког силоватеља и педофила, показао је да је наш предлог за измене кривичног законика у вези са кажњавањем силоватеља, једино ефикасан. Човек који се сумњичи да је отео дванаестогодишњу девојчицу, већ је силовао децу тог узраста, због чега је и дуго био у затвору, што га очигледно није променило, као ми велику већину силоватеља. Он је након изласка са робије, искористио прву прилику и поново извршио исто двоструко недело, а једна од жртва и тада је била девојчица. Очигледно је да, уколико се закон не промени и не усвоји наш предлог, да ће овај и слични силоватељи и педофили и даље понављати исто кривично дело. Да је наш предлог усвојен када смо га предложили, било би спашено од озбиљних повреда и психичких траума десетине злостављаних девојчица, а и неколико живота – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је пре две године предлагао увођење обавезне хемијске кастрације за осуђенике који понове кривично дело силовања, а по узору на законодавство Чешке, где се већ годинама примењује такво решења.