Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује говор мржње и претње које бошњачки представници у БиХ упућују Србима и руководству Републике Српске, поводом прославе 9.јануара – Дана РС.

– Јасно је да је јака Република Српска трн у оку Бошњацима у БиХ и да би је они најрадије укинули. Када им је постало јасно да од те тежње нема ништа, онда су почели да им сметају празници и симболи као излив фрустрација због непоколебљивости Срба да бране своју државу. Управо ти који прете и позивају на хапшење народа који слави, покушавају да насилно и противзаконито маргинализују Србе, у чему имају подршку и међунардодних представника, изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је 9. јануара 1992. године у Сарајеву тадашња Скупштина српског народа у БиХ донела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Основали су је посланици Скупштине српског народа у БиХ, након што су прегласани у кључним питањима у Скупштини БиХ која су се тицала опстанка Југославије.