Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи да се у нашој земљи уведе систем који ће грађанима омогућити да преко интернета изврше увид у државни буџет и начин његовог трошења, као што је то урађено у Словенији.

– Грађанима се мора обезбедити једноставан увид где и како се троши новац из буџета, који они пуне на име пореза и других дажбина. Израда оваквог интерактовног приказа државних прихода и расхода, преко интернета, кошта мање од 80 хиљада евра, а омогућава увид у трошење сваког динара из буџета, и то не само на државном нивоу, већ и стање прихода и расхода по општинама и регионима. Овај систем био би најбољи могући начин да грађани контролишу власт, што и јесте основни принцип демократије – изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да систем интерактвног графичког приказа стања буџета који ће се примењивати у Словенији омогућује да се на дневној бази може пратити колико је државни буџет приходовао, колико је из њега потрошено, а доступни су и подаци за последњих десет година. Такође, доступни су и подаци о планираним највећим инвестицијама и утрошеним средствима за њихову реализацију.