Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива државу да, чим прође ванредно стање и стекну се могућности за то, обезбеди услове за пребацивање посмртних остатака нашег великог научника Михајла Пупина из Америке у Србију.

– Михајло Пупин је један од највећих српских и светских научника, али у Америци његов гроб пропада и нико га не обилази годинама. Зато се придружујемо иницијативи коју су покренули Срби из Њујорка, где почивају његови остаци. Пупин је својим открићима и патентима задужио читаво човечанство. Србија мора да памти оне који су је задужили својим делима и уздигли у свету, а нарочито помагали у време када јој је било најтеже, у Великом рату и после њега у мировним преговорима – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС ће наставити да подржава ову иницијативу, све док се посмртни остаци Михајла Пупина не врате у његову отаџбину, коју је волео и достојно представљао током целог свог живота. ПОКС подсећа да је Пупин заложио сву своју приватну имовину као гаранцију за ратни кредит САД који је дала Краљевини Србији за набавку оружја у Првом светском рату.