Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) честита народу и руководству Републике Српске 29. годишњицу постојања њихове државе и желе им да Дан државности проведу поносни и срећни због свега што Република Српска значи целом нашем народу.

– Скупштина Републике Српске треба да донесе одлуку о проглашењу Кнежевине Српске и да за кнеза изабере неког из Краљевског дома Карађорђевића који су уз свој народ у БиХ били још од „Невесињске пушке“, а неки од њих и за време последњег рата, попут Принца Томислава Карађорђевића. Тим чином би државне везе српског народа постале нераскидиве, а симболичним проглашењем Кнежевине били би ближи уједињењу свих српских земаља, које ће се десити када Србија постане краљевина – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је Краљ Петар Први Карађорђевић још као младић и пре крунисања за краља био уз свој народ и под псеудонимом Петар Мркоњић учествовао 1875. у припреми „Невесињске пушке“.

Тај устанак против Турске окупације је убрзо захватио све српске крајеве западно од Дрине, а у њега се укључила и Кнежевина Србија и Кнежевина Црна Гора, што је довело до Берлинског конгреса 1878. и добијања самосталности Србије и Црне Горе и коначног ослобођења од Турака.

– Проглашење Кнежевине Српске било би почетак процеса поновног стављања свих српских простора под једну круну, што видимо има и историјско утемељење – додао је Гојковић.