Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од надлежних државних органа да процени ризике и предузме дипломатске и друге потребне мере ради заштите српске културне баштине на Косову и Метохији од упорних покушаја Албанаца да нам је преотму.
НАДА подсећа да је тзв. премијер Косова Аљбин Курти послао писма на адресе више од 50 светских лидера тражећи подршку да се српска културна баштина на Косову и Метохији прогласи косовском.

„Када нису успели да рушењем и паљењем униште српске цркве и манастире на Косову и Метохију, албански сецесионисти сада покушавју да их отму и представе као тзв. косовску културну баштину. То је и разлог што УНЕСКО одбија да прими у чланство тзв. Косово, а Одбор светске баштине ове организације је још 2009. године потврдио да споменици културне баштине на Косову и Метохији припадају Србији“ – изјавио је народни посланик, председник ПОКС, Војислав Михаиловић.

„Покушаји Куртија да преотме српску културу баштину на КиМ немају никакво правно, ни историско утемљење, али се на њих мора реаговати одлучно и снажно. Осим тога, заоштравање реторике која долази из Приштине представља најаву за ескалацију сукоба коју планирају да спроведу у септембру уз подршку САД и ЕУ, што додатно позива на опрез и реакцију наше државе“ – додао је Михаиловић.