Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) тражи од Владе Србије да укине плаћање водног доприноса за рибњаке како би се гајење речних риба у нашој земљи сачувало од нестанка.

„Србија је за кратко време од озбиљног произвођача постала увозник речне рибе, а само за првих десет месеци прошле године увезено је више од 241 тоне речне рибе што је повећање од 150 одсто у односу на исти период претходне године. Уколико се овај тренд настави ускоро ће ова привредна грана бити на рубу нестанка и због тога је неопходно да се донесу мере за њено очување“ – изјавио је потпредседник Скупштине Србије и председник ПОКС, Војислав Михаиловић.

„У 2021. години на чак пет хиљада хектара готових рибњака није заснована производња, што је директни губитак за нашу земљу од 700 хиљада евра. Тражимо од Владе Србије и ресорног министарства да укину плаћање водног доприноса за гајење риба, како би се власници рибњака подстакли да повећају производњу. Тиме би се зауставило одумирање ове привредне гране, а грађанима омогућило да купују домаћу рибу, а не увозну из Хрватске, Мађарске и Бугарске“ – додао је Михаиловић.