Покрет обнове Краљевине Србије сматра да постоје сви предуслови да Србија буде пољопривредна сила у Европи и лидер у производњи хране.

“ Само народи и државе који имају своју храну могу бити истински слободни и независни“, истакао је портпарол ПОКС Божидар Катић на данашњој конференцији за медије у седишту странке.

„Нажалост, ситуација у пољоприведи Србије је више него алармантна и готово да нема производње која не бележи рекордне губитке ове године. Уместо у пољопривреду, власт је новац улагала у субвенције страним инвеститорима без критеријума и економског оправдања.
Неконтролисани увоз је урушио многе гране пољопривредне производње, а мере које су преузете да би се ово санирало су закаснеле или нису ни спроведене или касне због неефикасности“, истакао је Катић.

“ Домаћи произвођачи житарица и уљарица бележе губитке и до 500€ по хектару.
Малинари су угрожени до мере да је производња која је више од деценије била најважнији извозни артикал пред нестанком“, наглашава Катић.
Портпарол ПОКС је указао и на трагичну ситуацију у сточарству, са млечним говедарством и уљарством и рекао да су сељаци презадужени и да Србију чека такав протест пољопривредних произвођача какав није видела у својој историји.
Покрет обнове Краљевине Србије сматра да под хитно треба повући следеће потезе:
– ослободити пољопривредна газдинства плаћања пореских обавеза доприноса и парафискалних намета као што је такса за наводњавање за ову године
– увођење плавог дизела без акциза
– интервентним откупом свих култура преко Дирекције за робне резерве, проширити број складиштара и спречити бројне малверзације код постојећих
– хитна исплата преосталих субвенција
– бескаматни кредити уз гаранцију државе на перид од 10 година уз две године грејс периода, са фиксном каматном стопом.
„То су први кораци, хитни и неопходни да би сачували пољопривредну производњу у Србији“, рекао је Катић и додао да је потребно одмах разрадити Стратегију развоја пољопривреде у Србији, дати јој место стратешке производне гране и планирати средства у буџету за систематско улагање у пољопривредну производњу.
„Уколико све ово урадимо одмах, у наредних пар година наш приход од пољопривреде и производње хране биће оно што ће променити слику Србије и направити праве и видљиве промене у нашој економији“, наглашавају у Покрету обнове Краљевине Србије.