Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) подсећа да су Косово и Метохија први пут добили границе 1945. године, када су их уцртали комунисти и  Албанцима дали 5.198 км2 територије на управу, а затим наредне године прошили на 10.908 км2 као што је и данас.

Пре 1945. године, за време Краљевине Југославије, краљ је територију Косова и Метохије разделио на три бановине, Зетску, Моравску и Вардарску, тако да Шиптари нису били већина ни у једној од те три бановине, нити су имали нека посебна права у односу на друге грађане. За време Краљевине Југославије, нису се дизали на устанак, нити су тражили већа права.

– За време краља, није било никакве границе између Косова и Србије, а данашњу „границу“ уцртали су комунисти, они који су укинули краљевину. Око те границе се ми сада боримо, да ли постоји или не постоји. Да није уцртана од стране комуниста 1946. године и да нису Уставом из 1974. добили скоро па државу, не бисмо имали данас око чега да се споримо са Албанцима, јер се стечена права тешко укидају. Комунисти су им дали аутономну покрајину Косово и Метохију са атрибутима државности и тиме ставили огроман терет о врат српског народа који нас гуши и данас. Захтевам да се народу саопште имена српских комуниста који су то дозволили и да се црним словима упишу у историју Срба. Скандалозно је да данас многе улице носе њихова имена, попут Слободана Пенезића Крцуна и сличних издајника српског народа – истакао је народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да су се Албанци за време краљевине понашали као лојални грађани. – Шиптари су били мањи од маковог зрна за време краља Александра I Карађорђевића јер су знали са ким имају посла и да им се не исплати да “таласају” – закључио је Гојковић.