Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) с радошћу поздравља најаву министра културе Владана Вукосављевића да ће Србија и Русија разменити културно-историјска добра и да ће једина страница Мирослављевог јеванђеља која нам недостаје ускоро коначно стићи у нашу земљу.

ПОКС подсећа да смо управо то предложили Министарству културе 28.јула прошле године и да је овај предлог сада и прихваћен.

– Српске светиње се враћају као весници нове Србије, будуће модерне краљевине. Мирослављево јеванђеље је први српски рукопис, најзачајнији ћирилични документ и реликвија од непроцењиве вредности за Србе. Надамо се да ћемо ускоро у нашој земљи видети и Повељу краља Милутина, за коју смо покренули иницијативу да се врати из Америке. Овакве светиње су најбоље сведочанство и доказ чије је Косово и Метохија и да је то записано вековима пре него што су многе државе и настале, које се данас труде да то негирају – народни посланик и председник ПОКС, Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да је страница 166 једина која недостаје Мирослављевом јеванђељу, а која се чува у Санкт Петербургу као културно благо. Овај свети спис из 12. века је у Народном музеју у Београду сачуван као рукописна књига. Чуван је у Хиландару до 1896. године, када га је краљ Александар Обреновић донео у Србију. Живот Јеванђеља у музеју започиње 1935. године његовом предајом Музеју кнеза Павла Карађорђевића. То је најзначајнији ћирилични споменик словенске писмености.