Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) упутиће званични захтев Министарству културе да хитно реши питање просторија Архива САНУ, јер је српска културна баштина пред уништењем, због влаге и неадекватних услова чувања.

– У Архиву САНУ су непроцењиви експонати из српске културе и историје нашег народа. Неразумевање за важност очувања баштине једнако је занемаривању свог порекла и идентитета. Захтевамо да се нађе трајно решење да се ово национално благо сачува за будуће генерације – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

Архив САНУ чува српску историју, која је тренутно смештена у више просторија, без одговарајућих услова за чување. Угрожено је све, од Дечанске хрисовуље из 14. века – оснивачког документа манастира Дечани, преко Даниловог зборника са житијима краљева и архиепископа који је манастир Хиландар даровао краљу Александру, Карађорђевог Протокола из Првог српског устанка до рукописа Ива Андрића, Јована Цвијића, Милутина Миланковића…

Српска академија наука и уметности је још пре 30 година инсистирала на уређењу простора за Архив, урађен је и пројекат за нову зграду, али то никада није реализовано.