Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поднеће званични предлог да се Бадњи дан прогласи за државни празник и да тај дан буде нерадан, као и Божић.

– Док је Србија била краљевина, божићни празници су били најважнији и прослављали су се свечано. Комунистичка заоставштина је да се Бадњи дан не празнује званично, док је 2. јануар нерадан дан, иако прослава Нове године нема ни приближну важност у српској традицији и култури као Божић. У многим земљама Европе и света је дан уочи Божића нерадан, као и дан након Божића, па је тако и у нашим суседним земљама, попут Босне и Црне Горе. Бадњи дан је време када се окупља породица, негује вишевековна традиција и чува мир унутар сваког дома. Тражимо да се божићним празницима врати значај који им припадају – изјавио је Жика Гојковић, народни посланик и председник ПОКС.

За време Краљевине Србије, обележавање Бадњег дана је било веома формално и обавезно у свим слојевима друштва па и државним институцијама. Војска је одлазила у шуму, секла бадњак и доносила га у касарне, а представници власти и интелектуална елита су то чинили заједно са краљем. Војска је приређивала и свечану параду. Народ је на трговима палио бадњак и овај догађај је представљао јединство државе, цркве и народа. Тако треба да буде и сада.