На помену генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Цркви Ружица на Калемегдану, који је организовао Покрет обнове Краљевине Србије јуче су присуствовали чланови Српске академије наука и уметности на челу са књижевником Матијом Бећковићем, као и чланови Крунског савета породице Карађорђевић и унук славног генерала Војислав Михаиловић, потпредседник ПОКС.

Службу је одржао прота Милован Глоговац, отац преминулог глумца Небојше Глоговца, који је у серији „Равна Гора“ тумачио управо лик „Чича Драже“.

– На овај дан је брутално ликвидиран један од најбољих Срба у новијој историји. Човек о чијим делима ће се тек говорити, јер се полако ослобађају историјске стеге које су писали победници. Наша дужност према њему и свима који су изгинули борећи се за своје идеје је да преносимо праву историју. Дража је био војсковођа и мученик. Он је званично рехабилитован и данас стојимо овде и тражимо да се историја исправи и да држава коначно открије где су његови посмртни остаци, како би стотине хиљада људи који поштују лик и дело најодликованијег српског официра и првог борца против фашизма у поробљеној Европи могли да им се поклоне – поручио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

– Одмалена сам учен да је он био херој и истински српски патриота. На данашњи дан се у неколико стотина цркава у целом свету одржава помен Дражи и упркос томе што је прошло толико година, сећање на њега и даље траје – истакао је унук генерала Драже, Војислав Михаиловић.
Чланови ПОКС су, на дан стрељања Драже Михаиловића, широм Србије учествовали у великој акцији добровољног давања крви. На тај начин, симболично смо обележили страдање и проливање невине крви којом је натопљен сваки педаљ наше земље.

ПОКС ће наставити да се бори за идеје и визију генерала Драже Михаиловића, како би сви Срби знали да су у нашој земљи у Другом светском рату постојала два равноправна антифашистичка покрета – Партизански и Четнички, које је и држава званично изједначила.