Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) поздравља доношење Резолуције о култури сећања на жртве тоталитарних режима у Европском парламенту, 19.августа ове године у Стразбуру, којом се изједначавају комунистички и фашистички тоталитарни режими и тражи од држава чланица ЕУ да уклоне са јавних површина све споменике и симболе из комунистичке прошлости.

-Након ове резолуције јасно је да ће Србија морати, уколико жели да уђе у ЕУ, да уклони преосталих 6.000 споменика комунистичке прошлости и обележја комунистичке тоталитарне идеологије, а то је црвена петокрака. Пошто је то врло захтеван и дуготрајан посао, предлажемо да се почне од зграде Председништва Србије и уклони петокрака изнад главних улазних врата у зграду, која је постављена 1945. године, на овом здању који је сазидао Краљ Александар I Карађорђевић – изјавио је потпредседник ПОКС, Војислав Михаиловић.

У тачки 5. резолуције Европског парламента, одржаног 19.августа се каже: „Позивају се све државе чланице ЕУ да изврше јасно и принципијелно преиспитивање злочина и дела агресије које су починили тоталитарни комунистички режими и нацистички режим“.

За Србију, као званичног кандидата за пријем у ЕУ, важна је и тачка 18, која гласи:

“На јавним просторима у неким државама чланицама (паркови, тргови, улице итд.) и даље постоје споменици којима се величају тоталитарни режими, што отвара пут искривљавању историјских чињеница о последицама Другог светског рата и пропагирању тоталитарног политичког уређења“